Denna analys skrevs för Aktuell Hållbarhets Nyhetsbrev Ekotransport i samband med Tågkonferensdagen som arrangerades 18 oktober 2019.

Det numer världsberömda begreppet flygskam har skapat nya affärsidéer och inspirerat entreprenörer att ta tågintresset ytterligare ett steg. En av dem är Andreas Sidkvist, föredragshållare och tågentreprenör som arbetar för hållbart resande genom företaget Kadunk, som också driver sajterna Tågsemester.nu och Tågkonferens.nu. I veckans analys berättar han om det pånyttfödda tågintresset och vart det kan leda.

I våras tog jag och min kollega Susanna Elfors tåget till Bryssel från Stockholm. Vi var inbjudna av EU-parlamentarikern Jakob Dalunde i egenskap av tågrese-entreprenörer. Vi fick då uppleva en del av de hinder och möjligheter som finns när det gäller tågresande i tjänsten genom Europa. Resan tog två dygn och på grund av flera förseningar och missade anslutningar anlände vi en halv dag senare än tänkt till Bryssel. Det ledde i sin tur till att vi fick pressa ihop våra tio möten med tåg- och miljölobbyister till dagen efter. På resan ner var internetuppkopplingen bristfällig i Tyskland och Danmark så vi kunde inte arbeta under resan som planerat. Men med det exploderande intresset för tågresande sista åren så ser det bättre ut för tågresenärer i Sverige och Europa framöver.

Med snabbaste tågen och så få byten som möjligt kan resan från Stockholm till Hamburg idag komma ner i drygt 11 timmar. Sedan tar det minst 7,5 timme från Hamburg till Bryssel. I framtiden med snabbare tåg och bättre synkade förbindelser i Sverige och med Fehrman Bält-tunneln mellan Danmark och Tyskland på plats så kan resan Stockholm-Hamburg kortas till 5,5 timmar. Detta kan ske inom 10 år om beslutsfattare och opinionsbildare driver på och ansvariga byggbolag blir klara enligt tidtabell.

En opinion för tågresande på semestern ut i Europa har vi redan i Sverige. Tågsemestergruppen på Facebook som vi driver inspirerar över 100 000 svenskar varandra att ta tåget. Det ökande intresset för tågresande har lett till att försäljningen av Interrailkort ökade med 60 procent förra året och hela 85 procent från januari till juli i år. Nu satsar tågoperatörerna för att kunna möta efterfrågan. SJ har beslutat att göra sin största investering någonsin och investerar 12 miljarder på nya och upprustade vagnar.

Den svenska tågreserörelsen med ledord som, flygskam och tågskryt, börjar nu även sprida sig och ge resultat internationellt. I Tyskland satsar Deutsche Bahn på 200 nya tåg för sex miljarder Euro som ska tas i trafik till 2024 och tyska regeringen har även tagit beslut om att sänka momsen med 12 procent på längre tågresor. Det franska tågbolaget TGV Lyria som kör tåg mellan Paris och Schweiz kommer att stärka kapaciteten med 30 procent med hänvisning till “La fameuse flygskam”. Så det är helt naturligt att ledaren för flygets branschorganisation IATA pekar ut “flygskam”-rörelsen som ett av de allvarligaste hotet mot flygindustrin i Europa just nu.

Arbetet med Tågsemestergruppen lade grunden till företaget Kadunk som vill få ännu fler grupper att resa med tåg. Vi har bland annat arrangerat en tågsemesterträff som lockade över 1000 personer och ett femtontal utställare, och vi har gjort gruppresor med tåg till till Norge och Italien samt börjat erbjuda tågoperatörer och destinationer att marknadsföra sig genom våra digitala kanaler så att fler ska hitta spårbundna alternativ för sina resor.

Ett av de spår vi planerar att satsa på framöver är att chartra, eller ihop med lämpliga aktörer, köpa ett tåg. Det skulle underlätta bekväma charterresor med tåg både på semestern ner mot medelhavet eller alperna men också vara möjligt för företag att chartra som vill ta sina anställda till en plats för konferens eller studiebesök på ett komfortabelt och hållbart sätt.

I mitten på oktober samlas företag, organisationer och myndigheter som vill få inspiration att välja tåget på tjänsteresor till en Tågkonferensdag i Stockholm. Under dagen kommer tågresevagabonder varvas med docenter i hållbart resande, naturskyddande tåglobbyister, flygfria upppviglare, spårbundna arkitekter, och doktorer i både onkologi och hållbart byggande samsas med folkhälsoexperter och UX-designers om rampljuset. Gemensamma nämnaren är att de alla föredrar att resa hållbart med tåg på sina resor i tjänsten och flera har även fått med sig sina kollegor på tåget.

På Facebook finns Tågsemester– och Tågkonferensgruppen för den som vill ha koll på den nya svenska tågreserörelsen.

Andreas Sidkvist,

entreprenör företaget Kadunk, Tågsemester.nu och Tågkonferens.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *