“Jag och min familj kan varmt rekommendera andra tågsugna detta alternativ.”

Emilie Anér

Vår andra gruppresa gick söderut, till staden Torbole vid vackra Gardasjön i norra Italien. Denna resa gjorde vi i samarbete med Grand Tours, som också står för planering, reseledning och logistik. Resan görs i två omgångar och när detta skrivs har den andra gruppresan precis startat.

Majsfält och alper

Den första gruppresan, där Susanna från oss deltog, bestod av 23 personer i blandade åldrar och familjekonstellationer. Här fanns några par och flera barnfamiljer samt ett sällskap med tre generationer (farmor, far och två tonårsbarn).

Resan började på Södra station en tidig morgon då delar av centralstationen var stängas för ombyggnad. Sedan reste vi enligt följande:

Resan tog med pauser två dagar på ditresan och två dagar för hemresan. Under resan fick vi se allt från tyska majsfält till bländande vackra alper. Sista sträckan på 20 minuter blev vi hämtade med buss till vårt hotell, ett familjehotell med pool i den fina lilla staden Torbole.

Torbole

Torbole är en liten stad i norra delen av Gardasjön, som är Italiens största sjö. Den lilla staden ligger i den dal mellan höga berg och på promenadavstånd från den lite större staden Riva del Garda och består – liksom de flesta städerna runt sjön – av vackra äldre pastellfärgade hus som åtskiljs av små pittoreska gränder.

Stränderna består av små klapperstenar och vattnet är friskt och klart. Många kommer till Torbole för att vindsurfa och sjön fylls varje dag av vindsurfarna som susar förbi i väldig fart.

I bergen kryllar det av cyklister eftersom området är ett populärt tillhåll för dem som gillar att cykla upp och ner för höga backar. Sen finns de som bara gillar att njuta av sköna vyer sol och god mat.

Staden är omgiven att trevliga promenadstråk i bergen och det är enkelt att ta båten till de vackra städer som omger Gardasjön. I alla städerna går det att köpa viner, pasta, lädervaror och den lokala limoncellon, tillverkad i den närbelägna citronstaden Limone.

Trots att det är värmebölja i hela Europa och varmt även i Torbole är hettan inget problem då det hela tiden fläktar skönt från sjön och solskenet då och då avbryts av ljumma regn.

Hemresan

Efter en vecka på plats var det dags för hemresa, den gick följande väg:

Hemma möttes vi av regn och längtade lite tillbaka till soliga och varma Torbole.

Några röster om Gardaresan

Emilie Anér med familj

“Jag tågluffade som ung och var sugen på att göra det igen men var lite avskräckt för att det är så krångligt numer. Förr när jag tågluffade minns jag att det var mycket enklare.”

Emilie vill inte flyga och då blev en tågsemester ett naturligt val.

– Det här kändes det helt perfekt för oss. Det är tryggt, vilket passar oss med barn på 8 och 10 år väldigt bra. Dessutom är det ett perfekt resmål, säger Emilie.

– Ja, vi ville åka till Italien, fyller dottern Lyra i.

De hade hört andra tala om Garda och kände att de ville åka dit.

Under resan har de ägnat sig mycket om att titta på vackra utsikter, vandrat och åkt båt till städerna Limone och Malcesine. I Malcesine åkte de kabinbanan till toppen och det var väldigt fint däruppe.

En en dag hyrde familjen bil och åkte till Gardaland, en nöjespark vid södra delen av Gardasjön som var barnens favorit under resan.

– Det var väldigt bra, lite som Legoland minus legot. Nästa år ska de bygga ett vattenland också.

För Emilie var det bästa båtdagen och de fina utsikterna. Poolen på hotellet var väldigt uppskattad av alla.

Att åka tåg kändes bra.

– Jag kan mycket väl tänka sig att åka på fler tågsemestrar, nästa gång kanske på egen hand för att kunna stanna vid olika platser på vägen.

Samtidigt uppskattar Emilie idén om gruppresa.

– Det var ett bra hotell, prisvärt och väldigt bra sätt att tågsemestra på för den som inte är tågvan.

Daniel Svensson och Åsa Fritzson

Vi såg info om resan på Tågsemester.nu:s instagramkonto, berättar Daniel Svensson som har skrivit på för “Flygfritt 2019” och därmed var flyg till sommarens semestermål uteslutet.

Daniel och Åsa hade funderat på att resa på egen hand men valde en gruppresa för att slippa krånglet med bokning.

– Jag tycker inte att det är så roligt att sitta vid en dator och boka. Det är skönt när någon annan fixar, säger Åsa, som gillar kombinationen av sol och bad och att samtidigt se saker.

Utöver att sola och bada har de ägnat semestern åt att besöka Venedig och Verona samt att göra båtluff på Gardasjön där de besökte städerna Limone och Malcesine.

– Det har varit mysigt, Torbole är en fin och enkel plats som vi absolut rekommenderar, säger Daniel.

Både han och Åsa tycker att detta är en resa som passar många olika typer av människor och att det är ett bra sätt att prova på tågsemester för den som är nybörjare.

– Det har varit fina tåg och toaletter samt stationer. Där är fint och fräsch och funkar bra, säger Daniel.

Martina Skoog med dottern Ella Nyberg Skoog 12 år

“Det var min mamma som tipsade om resan, berättar Martina Skoog. Hon tyckte att det kändes rätt att resa med tåg och resan såg lockande ut.”

Martina och dottern Ella har tagit det lugnt under resan och varit vid sjön och badat eller njutit av utsikten samt besökt restauranger badat vid hotellets pool. En dag tog de båten till Limone och Malcesine.

– Vi har ätit god mat och njutit. Det här är en härlig plats. Det är så vackert nere vid vattnet. Vi gillade poolen också, den passade så bra för Ella.

Att delta i en gruppresa med tåg har känts tryggt och smidigt. Martina kan absolut tänka sig att resa till Torbole igen och gärna med tåg.

– Det var fint att se Österrike och Berlin under resan och tågen var fina. Att resa med tåg skapade en fin helhetsupplevelse.

Saker att göra i Torbole med omnejd

Promenera

Dels i den trivsamma staden men också i omgivningarna.

Vindsurfa

Det erbjuds en mängd kurser i vindsurfing längs med stränderna i Torbole.

Cykla

Det går att hyra cyklar och dels ta sig runt lokalt men också att cykla upp på högre höjd.

Åka båt

Det går dagligen flera turer till städerna Riva, Limone och Malcesine. För den som vill spendera några timmar till sjöss går det också att ta sig till Garda och Sirmione i södra delen av Gardasjön.

Bada

Antingen i pool eller i sjön som kan vara lite kall ibland. Badskor rekommenderas.

Gardaland

Nöjesland en 1-2 timmars resa från Torbole. Nästa sommar kommer det också att finnas ett vattenland där.

Shoppa

Här shoppas med fördel lokalt producerad mat och dryck. Pasta, vin och den lokala likören Limoncello. Även lokala lädervaror kan köpas här. Priserna är dock relativt höga.

Äta

Det finns flera trivsamma restauranger och här rekommenderas förstås pizza, pasta och glass. Lasagnen är bra på många ställen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *